Artrit

(11.10.2021)

Artrit, eklemlerin şişmesi ve iltihaplanması ile ilişkili bir durumdur ve genellikle ağrı ve hareket kısıtlılığı ile sonuçlanır.

Artrit nedir?
Artrit, eklemlerin şişmesi ve iltihaplanması ile ilişkili bir durumdur ve genellikle ağrı ve hareket kısıtlılığı ile sonuçlanır. Osteoartritte (OA), eklemlerdeki kıkırdağın parçalanması ağrıya neden olur. Romatoid artrit (RA), vücudun bağışıklık sistemi kendi organlarına (eklemler, kemikler, iç organlar) saldırdığında ortaya çıkar ve bir otoimmün hastalık olarak kabul edilir.
Artrit nedenleri
Artrit, iltihaplanma ile ilişkili kıkırdaktaki bir bozulmanın bir sonucudur. Kıkırdak eklemleri korur ve bir eklem üzerine basınç uygulandığında şoku emerek yumuşak hareket sağlar. Olağan miktarda kıkırdak olmadan, kemikler birbirine sürtünerek ağrıya, şişmeye (iltihaba) ve sertliğe neden olur.
Eklem iltihabı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir:
kırık kemikler
enfeksiyonlar (genellikle bakteri veya virüslerin neden olduğu)
bir otoimmün hastalık (bağışıklık sisteminin vücudun kendisine saldırdığı yer)
eklemlerde genel "aşınma ve yıpranma"
Risk faktörleri :
aşırı kilolu, obez
50 yaş üstü
Genetik
kadın olmak
sigara içmek
40 ila 60 yaş arası
Önleme:
Düzenli egzersiz: Ağır olmayan egzersiz, eklemlerin etrafındaki kasların güçlendirilmesine yardımcı olabilir ve hissedilen yorgunluğa karşı savaşmaya yardımcı olabilir. Egzersiz yapmaya başlamadan önce doktora mutlaka danışılmalıdır.
Isı veya soğuk kompres uygulama: Isı, ağrının hafiflemesine ve gergin, ağrılı kasları gevşetmeye yardımcı olabilir. Soğuk kompres, ağrı hissini azaltabilir. Soğuk kompres, ayrıca uyuşma etkisine sahiptir ve kas spazmlarını azaltır.
Rahatlama: Stresten ve sinirden uzak durarak kalite istirahat etmekte hastalığın semptomlarını giderir.