Kabızlık

(14.10.2121)

Kabızlık, sert, kuru bağırsak hareketleriniz olduğu veya bağırsak hareketleri arasında normalden daha uzun süre kaldığınız anlamına gelir.

Kabızlığa ne sebep olur?
Yetersiz su veya yüksek lifli yiyecekler
Fiziksel aktivite eksikliği
Opioid ağrı kesici ilaçlar, antidepresanlar veya yüksek tansiyon ilaçları gibi belirli ilaçlar
Hemoroid, diyabet veya felç gibi tıbbi bir durum
Kabızlığın belirti ve semptomları nelerdir?
Bağırsak hareketinizi dışarı itme zorluğu
Bağırsak hareketiniz sırasında ağrı veya kanama
Bağırsak hareketinizi bitirmediğiniz hissi
Mide bulantısı
şişkinlik
Baş ağrısı
Kabızlığı önlemek için ne yapabilirim?
Sıvıları belirtilen şekilde için. Bağırsaklarınızı yumuşatmak ve hareket ettirmek için fazladan sıvı içmeniz gerekebilir. Her gün ne kadar sıvı içeceğinizi ve hangi sıvıların sizin için en iyi olduğunu sorun.
Yüksek lifli yiyecekler yiyin. Bu, bağırsak hareketlerinize toplu ekleyerek kabızlığı azaltmaya yardımcı olabilir. Yüksek lifli gıdalar arasında meyve, sebze, tam tahıllı ekmek ve tahıllar ve fasulye bulunur. Sağlık uzmanınız veya diyetisyeniniz, yüksek lifli bir yemek planı oluşturmanıza yardımcı olabilir. Sağlayıcınız, yiyeceklerden yeterince lif alamıyorsanız, bir lif takviyesi de önerebilir.
Bağırsak hareketi için her gün bir zaman planlayın. Bu, vücudunuzu düzenli bağırsak hareketleri için eğitmeye yardımcı olabilir. Bağırsak hareketini dışarı çıkarmaya yardımcı olmak için tuvaletteyken öne doğru eğin. Bağırsak hareketiniz olmasa bile en az 10 dakika tuvalette oturun.