Yenibahar

(14.10.2121)

Baharat ve koku için kullanımının dışında, yenibahar geleneksel olarak çeşitli GI şikayetleri, romatizma ve nevralji için kullanılmıştır.

Botanik
P. dioica, 13 m'ye kadar büyüyen sağlam, çok yıllık bir ağaçtır. Kösele, dikdörtgen yaprakları vardır ve Batı Hint Adaları, Orta Amerika ve Meksika'ya özgüdür. Kurutulmuş, olgunlaşmış ancak olgunlaşmamış meyve ve yapraklar tıbbi olarak kullanılmaktadır. Ticari olarak temin edilebilen yenibahar tozu, bütün öğütülmüş, kurutulmuş meyveden oluşur. Eşanlamlılar arasında Pulmonaria officinalis Lindl., Pimenta pimenta (L.) Karst., Pimenta vulgaris Lindl. ve Myrtus dioica ve Myrtus pimenta bulunur. Bitki, Brezilya'da yaygın olarak "alecrim-pimenta" olarak adlandırılan Lippia sidoides ile karıştırılmamalıdır.
Tarih
Yenibahar, karanfil, tarçın ve hindistan cevizi kombinasyonunu anımsatan bir gıda aroması, koku olarak kullanılır. Ayrıca kozmetik ve diş macunlarında da kullanılmıştır. Yenibahar tıbbi olarak tonik, müshil, gaz giderici ve ishal önleyici olarak ve ayrıca romatizma, nevralji ve mide ağrısı için kullanılmıştır.