Osteoporoz

(27.12.2021)

Osteoporoz, zamanla kemik dokusunun incelmesi ve kemik yoğunluğunun azalmasıdır.

steoporoz, yaşlanmanın normal bir parçası olarak kabul edilmez ve osteoporozun önlenmesi çocuklukta başlamalıdır. Her yaşta daha güçlü kemikler oluşturun:
Yeterince kalsiyum açısından zengin yiyecekler yemek. Uzmanlar, diyetinizin her gün gıda kaynaklarından yaklaşık 500 mg ila 1000 mg kalsiyum içermesini tavsiye ediyor. Bu, yaklaşık iki ila dört porsiyon süt ürünlerine eşittir; süt dışı kalsiyum kaynakları arasında badem, brokoli, incir, konserve bütün balık (kemikli somon, sardalye) ve tofu bulunur.
ücudunuzun yeterli D Vitamini yapabilmesi için cildinizi güvenli bir miktarda güneş ışığına maruz bırakmak. D vitamini iyi kemik sağlığı için hayati önem taşır ve içeride çok zaman geçiren veya koyu tenli insanlar D vitamini eksikliği riski altındadır.
Ağırlık taşıma egzersizine katılmak, çünkü bu, dik dururken yerçekimine karşı hareket etmenizi sağlayarak kemik gücü oluşturur. Ağırlık taşıyan egzersizler, dans, koşu, tenis ve aerobik gibi yüksek etkili egzersizler ve düşük etkili egzersizler olarak sınıflandırılabilir. Koşu bandı, merdiven basamağı makineleri ve eliptik eğitmenler gibi birçok spor salonu makinesi, dışarıda hızlı yürümek kadar düşük etkiye sahiptir. Düşük etkili ağırlık taşıyan egzersizler, halihazırda osteoporozu olan veya bir kemiği kırma riski taşıyan kişilerde yüksek etkili egzersize güvenli bir alternatiftir.