Obezite

(25.01.2022)

Obezite, vücut kitle indeksinizin (BMI) 30'dan büyük olduğu anlamına gelir. Sağlık uzmanınız BMI'nizi ölçmek için boyunuzu ve kilonuzu kullanacaktır.

Obezitenin riskleri nelerdir?
Obezite, yaralanmalar veya fiziksel sakatlık dahil olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olabilir.
Diyabet (yüksek kan şekeri seviyesi)
Yüksek tansiyon veya yüksek kolesterol
Kalp hastalığı
İnme
Safra kesesi veya karaciğer hastalığı
Kolon, meme, prostat, karaciğer veya böbrek kanseri
uyku apnesi
Artrit veya gut
Obezite nasıl tedavi edilir?
Tedavinin amacı, sağlığınızın iyileşmesi için kilo vermenize yardımcı olmaktır. BMI'de küçük bir düşüş bile birçok sağlık sorunu riskini azaltabilir.
Obezite tedavisinde ilk adım yaşam tarzı değişiklikleridir . Bunlara sağlıklı yiyecek seçimleri yapmak ve düzenli fiziksel aktivite yapmak dahildir.
Kilo vermede nasıl başarılı olabilirim?
Küçük, gerçekçi hedefler belirleyin. Küçük bir hedefe bir örnek, haftada 5 gün 20 dakika yürümektir. Diğer bir hedef ise vücut ağırlığınızın %5'ini kaybetmektir.
Arkadaşlarınıza, aile üyelerinize ve iş arkadaşlarınıza hedeflerinizi anlatın ve desteklerini isteyin. Bir arkadaşınızdan sizinle birlikte kilo vermesini isteyin veya bir kilo verme destek grubuna katılın.
Aşırı yemenize neden olabilecek yiyecekleri veya tetikleyicileri belirleyin ve bunlardan kaçınmanın yollarını bulun. Cazip yüksek kalorili yiyecekleri evinizden ve iş yerinizden çıkarın. Mutfak tezgahınıza bir kase taze meyve koyun. Stres yemenize neden oluyorsa, stresle başa çıkmanın başka yollarını bulun. Bir danışman veya terapist size yardımcı olabilir.
Ne yediğinizi ve ne içtiğinizi takip etmek için bir günlük tutun. Ayrıca her gün kaç dakika fiziksel aktivite yaptığınızı da yazın. Haftada bir kendinizi tartın ve günlüğünüze kaydedin.